Holandské kráľovstvo má svoj honorárny konzulát v Prešove

27.09.2005 Prešov

Prešov 27. septembra (TASR) - Svoj prvý honorárny konzulát na Slovensku otvorilo Holandské kráľovstvo dnes v Prešove. Po zložení prísahy do rúk mimoriadneho ...
Prešov 27. septembra (TASR) - Svoj prvý honorárny konzulát na Slovensku otvorilo Holandské kráľovstvo dnes v Prešove. Po zložení prísahy do rúk mimoriadneho a splnomocneného veľvyslanca Holandského kráľovstva v SR Laurenta Stokvisa prevzal menovací dekrét miestny súkromný podnikateľ Matúš Murajda.

Konzulát bude sídliť v budove slovensko-holandského spoločného podniku Gemor fashion, s. r. o. , v ktorom je Murajda spolukonateľom už 13 rokov.
Na slávnostnom otvorení sa zúčastnil aj minister zahraničných vecí SR Eduard Kukan. Podľa neho by \"konzulát mal poslúžiť ako dobrá brána pre budúcich holandských investorov, ktorí prídu na Slovensko a jeho dobré fungovanie. Pozitívne výsledky a dobrý chýr o ňom určite bude inšpiráciou i pre ďalšie štáty zo západnej Európy, aby prišli aj na východné Slovensko a aby tu investovali, \" povedal Kukan.
Minister tiež informoval, že je to v poradí už 33. honorárny konzulát cudzích štátov na Slovensku. Väčšina sídli v Bratislave. Na východnom a strednom Slovensku je ukrajinský vo Vranove nad Topľou, poľský v Liptovskom Mikuláši, španielsky v Košiciach a senegalský v Žiline. Stokvis pripomenul, že je veľmi dôležité, ak holandskí podnikatelia, investori budú mať v Prešove \"svoj dom\" a bude tu miesto na pomoc pre holandských turistov.
Kukan aj Stokvis sa veľmi pozitívne vyjadrili na Murajdovu adresu. Stokvis pozná Murajdu dlho a je to podľa neho \"ideálny honorárny konzul. \" Aj preto, lebo je dlhodobo veľmi aktívny priekopník slovensko-holandskej spolupráce.
Murajda neskrýval, že je to \"pekná chvíľa pre mňa osobne, ale i pre tieto regióny“ . Doplnil, že uznávaná krajina, nesporne jeden z lídrov Európskej únie, otvára svoje zastúpenie aj na východnom Slovensku.
Konzulát na Košickej 44 v Prešove bude otvorený každý pracovný deň od 8. do 16. hodiny, navyše má nepretržitú emailovú službu i odkazovač.
 

Vyberte región